Een ervaren politieagent wordt ervan verdacht opsporingsinformatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Dat meldt NRC. Geert Wilders is woedend.
De verdachte werkte voor de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die verantwoordelijk is voor het beschermen van onder andere het Koninklijk Huis, diplomaten én Geert Wilders.
Wat de man precies heeft gedaan is niet bekend gemaakt. Wel zou hij toegang hebben tot vertrouwelijke opsporingsinformatie en moest hij plekken verkennen waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek zouden komen, zogenaamde omgevingsscans. De schade van het lek is nog niet te overzien, aldus een opsporingsbron tegen NRC.
‘Als ik de dienst die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel.’ tweette Wilders. Hij richtte zijn bericht aan premier Mark Rutte. Eerder tweette hij al ‘Mijn hemel’.
Als ik de Dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel @MinPres !
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) February 22, 2017
Het is niet bekend naar welke misdaadorganisatie de gegevens zijn gelekt. Politie en het Openbaar Ministerie willen vooralsnog geen commentaar geven. Onder leiding van een officier van justitie doet de recherche samen met het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten onderzoek naar de kwestie.
Geert Wilders wordt al sinds hij opstapte bij de VVD en de PVV oprichtte permanent beveiligd. Dat is dus 12,5 jaar van de hoogst denkbare vorm van persoonsbeveiliging.
Eerder werd de politicus bedreigd door de Pakistaanse Taliban en stond hij op nummer 4 op de dodenlijst van Al Qaida.
De beveiliging is een ingewikkelde zaak. Dezelfde overheid die hem regelmatig bekritiseerd, weet dag en nacht waar hij is en wat hij doet. Dat zorgt voor spanningen, mede dankzij Wilders' buitenlandse contacten.
Zo wil het Nationale Coördinatie Terrorisme en Veiligheid in 2007 beveiligers van Wilders inzetten om de inhoud van Fitna te achterhalen. De leiding wijst dat echter af.
Ondanks de inbreuk die de beveiliging heeft op zijn privéleven, ziet Wilders niets in minder beveiliging. Dat heeft ook een politieke reden. Een oud-PVV-Kamerlid liet aan de Volkskrant weten dat Wilders 'ook weet dat die beveiliging voor twee à drie zetels staat'.
Hetzelfde oud-PVV-Kamerlid tegenover de krant: 'Er werd weleens gesproken over tijdelijk afschalen, bijvoorbeeld van zes naar vier personen. Dat wilde hij absoluut niet. 'We moeten weer Korans gaan verbranden', riep hij dan gekscherend.'
Ook Rita Verdonk heeft in het verleden geklaagd over het terugschroeven van de beveiliging, omdat ze daardoor aan statuur en aandacht zou verliezen. Verschillende bronnen melden volgens de Volkskrant dat de beveiliging van Wilders natuurlijk nooit zijn eigen keuze was geweest.
Wilders klaagt niet over zijn leven in een gouden kooi, zo blijkt uit een interview met het AD. "Het is niet anders. Beveiliging is wel iets verschrikkelijks. Er zijn zo veel simpele dingen die ik zou willen doen... Gewoon thuis de post uit m'n brievenbus halen, wat ik niet kan. Gewoon met m'n vrouw een stukje gaan wandelen bij mij in de buurt, wat ik niet kan. Gewoon naar Albert Heijn, wat ik niet kan zonder dat mensen meegaan."
Nederlandse politici worden zo vaak beveiligd dat het personeelsbestand van de beveiligingsdienst in tien jaar is verdubbeld. Het lijkt alsof steeds meer politici beveiliging krijgen, en dat is ook zo.
De DBB heeft momenteel zo'n 400 fte, zo laat een woordvoerder eerder aan Business Insider weten. Begin 2005 beschikte de voorganger van de DB&B – de Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging – over een personeelsbestand van ‘slechts’ 200. “Ja, het zijn andere tijden”, aldus een woordvoerder van de Nationale Politie.
Wat het beveiligen van een politicus kost, is niet precies bekend. Een aantal jaar geleden werden de kosten op ongeveer 2 miljoen euro per jaar geschat.